Хирургично лечение

Трябва ли да се премахнат мъдреците?
Не е необходимо да се премахват ако са заели правилна позиция и не притискат останалите зъби.

Мъдреците са последните зъби в устата. Тъй като те са в регион, до който е трудно да се достигне и види, миенето и поддръжката могат да бъдат по-трудни от другите зъби. Поради недостатъчното миене тези зъби могат да причинят болка и лош дъх. В някои случаи мъдреците не могат да поникнат и остават скрити във венеца.

В този случай могат да приюинят инфекция, наречена перикоронит, която води до подуване и зачервяване на венеца, силна болка, разпростираща се към шията и ухото, подуване на лимфните възли, трудно отваряне на устата и преглъщане. Освен това те могат да окажат натиск върху съседния зъб и да причинят гниене.

Мъдреците, които не са успели да поникнат могат да причинят кисти, които достигат големи размери в челюстта и да причинят сериозни проблеми. Дори и да не създават проблеми, може да се наложи да бъдат премахнати за ортодонтско лечение, за да бъдат правилно подравнени другите зъби. Поради тези причини мъдреците се премахват с локална анестезия. Операцията се извършва от челюстен хирург.

Що е ретиниран зъб?
Задържан зъб в костта на челюста.

Кои зъби могат да бъдат ретинирани?
Мъдреци, кучешки и премолари също могат да бъдат ретинирани. Когато се установи, че не могат да бъдат заменени ортодонтски те трябва да бъдат извадени от хирурга по същия начин чрез операция.