Детска стоматология

С ПЪРВИЯ ЗЪБ, ЗАПОЧВА И ПЪРВАТА ГРИЖА! Това е нов период за детето, което с вълнение открива, че може да хапе, гризе, а родителите са толкова щастливи, колкото и притеснени за първите грижи за млечните зъбки.

С първите зъби започват и първите грижи . Много е важно родителите да не пренасят своите страхове върху децата. С първия опит на детето, ние целим да привлечев вниманието му към оралната грижа, да го накараме да заобикне това лечение, а не да се страхува. Затова родителите трябва да събудят любопитството на детето преди първия преглед, а не да го успокояват, за това че няма нищо страшно. През този първи преглед докато информираме семейството за оралната грижа и развитието, се изследва структурата на устата и зъбите на детето (бебето).

Кога трябва да направя първия преглед при педиатричен зъболекар на моето бебе?
Световната здравна организация (СЗО) и Американската асоциация на детските зъболекари препоръчват първият дентален преглед да се извърши (обикновено между 6 месеца и 1 година) след появата на първия зъб.

Какво представлява прилагането на силанизация?
Нанасянето на силанизация е защитно зъболечение, при което вдлъбнатините и каналите на моларните зъби са покрити с течен пълнител.

Каква е целта на прилагането на силанизация?
Целта на прилагането на силанизация е да предотврати натрупването на хранителни вещества в кухините и каналите на моларните зъби, да улесни почистването на тези повърхности и да сведе до минимум риска от кариес. На кои зъби се прави силанизация? Само на кътниците се правят на дъвкателните повърхности на зъбите от детски стоматолог.

Какво се случва, ако силанизацията падне?
Силантите могат да се счупят с течение на времето при дъвкателен натиск, а някои могат да паднат. В този случай подновяването е под наша отговорност.

Силантите имат ли страничен ефект?
Не, нямат вреда или странични ефекти.

Трябва ли да се прилагат силанти на всички деца?
Да. Това е важно от гледна точка на покриване на цепнатините, които ние разглеждаме като кариозни рискови зони, предотвратяване на образуването на кариес, не оставяне на зъбното здраве на случайността.

Скъпоструваща процедура ли е?
По-икономичен е от поставянето на пломба.

Лесна процедура ли поставянето на силант?
Поставянето на силант се извършва за 3-5 минути.

Какво се случва, ако не се постави силант?
Ако не се постави силант повърхностите на кътниците на вашето дете, които са подходящи за образуване на кариес, няма да бъдат защитени. Така моларните зъби, които са млечни зъби, но прекарват най-дълго време в устата, са застрашени от кариес.